Krachtig samen thuiskomen
Met ons team willen we jongeren en gezinnen maximaal ondersteunen door een uitgebreid aanbod bestaande uit MFT en een deeltijds schoolvervangend dagprogramma.
De medische opvolging van deze meisjes is een essentieel onderdeel van de behandeling. Een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan de dagbehandeling is dan ook dat het gezin in opvolging is bij een kinderarts. Deze kinderarts is een essentiële partner in het opvolgen van de lichamelijke parameters en het bepalen van de randvoorwaarden voor behandeling. Ook zal de kinderarts het minimaal gezond gewicht bepalen dat als richtlijn geldt voor lichamelijk herstel. Naast de kinderarts stemmen we ook graag af met de huisarts, kinderpsychiater indien betrokken en andere artsen (endocrinoloog, neuroloog, …)
Multidisciplinair dagbehandelingsaanbod
DOEL
DOELGROEP
AANBOD
DOEL
Via een deeltijds schoolvervangend traject willen we meisjes in alle veiligheid opnieuw in verbinding laten staan met zichzelf.
DOELGROEP
Casana richt zich op meisjes tussen de 12 en 18 jaar die omwille van hun eetproblematiek worden opgevolgd door een kinderarts en voldoende motivatie hebben om zelf aan de slag te gaan met hun eetprobleem. De groep wordt bewust klein gehouden (8 jongeren) zodat er voldoende vertrouwen en veiligheid kan gewaarborgd worden.
AANBOD
De 8 meisjes worden op dinsdag en donderdag tussen 9:00 en 17:00 in het gebouw van Casana verwacht voor multidisciplinaire groepstherapie (voormiddag) afgewisseld met workshops en ateliers (namiddag). De focus van de groepstherapie ligt op lotgenotencontact, psycho-educatie, bewust wording van eigen functioneren en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Per week wordt er ook een individuele sessie bij hun vaste psycholoog voorzien en bij de diëtiste om hun individuele doelstellingen op te volgen. Via diverse workshops en ateliers in de namiddag leren zij andere aspecten van zichzelf ontdekken die ze kunnen aanwenden voor spanningsreductie bij lastige momenten. Tijdens deze dagen worden de meisjes op vaste tijdstippen ondersteund bij hun maaltijden en dit op basis van hun persoonlijk eetschema. Ouders worden op deze manier ontlast in een aantal moeilijke eetmomenten.
Het dagbehandelingsaanbod duurt 8 weken. Tijdens deze 8 weken staan we in nauw contact met de ouders. Via een onthaalmoment in de ochtend en een briefingsmoment in de avond kunnen ouders en het team van Casana elkaar up to date houden.
Sommige jongeren kunnen door hun ondergewicht tijdelijk niet (volledig) naar school. School en CLB zijn daarom ook waardevolle partners. In overleg met de behandelende kinderarts bekijken we op welke manier de jongere verbonden kan blijven met deze schoolcontext. Extra maatregelen, overleg en ondersteuning tot flexibele leertrajecten worden bekeken in overleg met de interne leerlingbegeleiding en/of CLB.
Bij sommige jongeren stemmen we ook graag af met de ruimere sociale context zoals de leefgroep, internaat, vrijetijdsvereniging, sportclub, … Op de dagen dat er geen dagbehandeling is, kunnen de jongeren immers zoveel mogelijk sociale contacten blijven onderhouden wat het herstelproces stimuleert en optimaliseert.
Multi Family Therapie
WAT IS MFT?
DOEL
WETENSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING MFT
DOELGROEP
AANBOD
WAT IS MFT?
MFT staat voor Multi Family Therapy en behandelt tegelijk meerdere gezinnen samen in één groep en in één ruimte. Binnen Casana bieden wij MFT aan voor 8 gezinnen. Standaard worden er 10 volledige MFT-dagen aangeboden over de looptijd van 6 tot 8 maanden. MFT wordt aangeboden binnen een gesloten groep (dezelfde gezinnen van begin tot einde).
DOEL
Het doel van MFT is om de gezinsleden zo goed als mogelijk te informeren en hun kennis rond eetstoornissen te vergroten en dit door diverse steunbronnen aan te reiken, gevoelens van isolatie te verkleinen en nieuw gedrag te laten uitproberen in een veilige context. MFT wil ouders in hun kracht zetten zodat zij in de thuissituatie de eetstoornis beter de baas kunnen worden. De jongeren en de ouders vinden herkenning, erkenning en de steun die ze nodig hebben om stappen in hun eigen proces te zetten.
WETENSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING MFT
Deze behandelvorm is ontwikkeld door het team van het Maudsley Hospital in London en wordt reeds 40 jaar toegepast, onderzocht en verfijnd. Volgens diverse onderzoeken blijkt deze behandeling de meest efficiënte behandeling voor jonge meisjes met anorexia nervosa. Verschillende internationale behandelprotocollen bevelen familie therapie en MFT aan. Ook in België (Gelin et al., 2015) rapporteren onderzoekers significante gewichtstoename en een significante verbetering van psychologisch functioneren door MFT. Bovendien rapporteren studies een grote tevredenheid over de behandeling bij ouders én cliënten en beoordelen jongeren én ouders zelf deze behandeling als het meest waardevolle aspect van hun hele behandeltraject (Eisler et al., 2016; Dawson et al., 2018).
Onderzoekers geven aan dat MFT leidt tot: (1) een verbeterd begrip van de eetstoornis, (2) toegenomen ouderlijke vaardigheden, (3) verhoogde zelfefficiëntie en (4) verminderde gevoelens van isolatie. Verder stelt men vast dat MFT een lage drop-out kent die lager ligt dan 10% (Eisler et al., 2016aGelin et al., 2018)
DOELGROEP
Deze therapie staat open voor jongeren en hun gezin die intensief samen met andere gezinnen op zoek willen gaan naar praktische handvatten om met de eetstoornis in hun gezin om te gaan. Er wordt een bepaalde mate van motivatie verwacht van de jongere en de gezinsleden.
AANBOD
De MFT dagen van Casana zullen hoofdzakelijk doorgaan op vrijdagen van 9:00 tot 16:00. We starten met een introductienamiddag (week voor de eigenlijke therapie) waarbij het team zichzelf voorstelt, de structuur van de behandeling toelicht, waarbij de verwachtingen rond de maaltijden worden overlopen en een aantal praktische mededelingen worden meegegeven. Daarna volgt een korte toelichting over de lichamelijke en psychologische effecten van uithongering en de impact van de eetstoornis op heel het gezin. De MFT start dan met de 4 intensieve MFT-dagen waarbij we gedurende twee opeenvolgende weken telkens twee dagen per week aanbieden. We hebben ervoor gekozen om telkens twee dagen per week samen te komen namelijk op woensdag en vrijdag. Na deze twee weken bieden we MFT aan op wekelijkse of tweewekelijkse basis. Geleidelijk aan wordt de tijd tussen twee MFT-dagen langer. Tussen de twee laatste MFT-sessies zit er standaard 2 tot 3 maanden tijd om het herstel zo lang mogelijk op te kunnen volgen. Een volledig MFT-traject bestaat uit 10 dagen verspreid over 6 tot 8 maanden.
We verwachten dat de ouders zoveel mogelijk samen aanwezig zijn (bij intacte gezinnen). Op deze manier verwerven zij samen nieuwe inzichten en kunnen zij deze als gezamenlijk ouderteam uitproberen tijdens deze dagen. Bij ouders die gescheiden wonen is het aangewezen om als ouder alleen te komen of samen met de nieuwe partner. We adviseren dat de andere ouder dan aansluit bij een volgende MFT-groep.
Er wordt aan ouders gevraagd om tijdens deze MFT dagen zelf in de eetmomenten van de jongere te voorzien. Voor de lunch wordt er gevraagd om een warme maaltijd mee te brengen zodat de therapeuten meer voeling kunnen krijgen met wat er zich in de thuissituatie afspeelt en ouders hierin ook verder kunnen ondersteunen.
Community
DOEL
DOELGROEP
AANBOD
DOEL
Casana wil zoveel mogelijk jongeren en gezinnen versterken zodat we taboes kunnen doorbreken en jongeren en gezinnen die vechten tegen een eetstoornis opnieuw in hun kracht kunnen zetten.
DOELGROEP
Alle mensen die op één of andere manier geconfronteerd worden met een eetstoornis. We richten ons hierbij op jongeren zelf die online hulp zoeken, ouders en familieleden die op zoek zijn naar online informatie maar ook naar leerkrachten, ondersteuners, hulpverleners, sportcoaches, vrienden en vriendinnen, … kortom iedereen die zich zorgen maakt over zichzelf of iemand anders en hiervoor op zoek is naar correcte informatie.
AANBOD
Casana vangt per behandeltraject 8 jongeren op en kan op deze manier 24 gezinnen per jaar intensief begeleiden. We weten dat veel meer jongeren en gezinnen geconfronteerd worden met deze ziekte en de ernstige impact ervan. Via het aanbieden van preventieve brede en laagdrempelige zelfhulp hopen we een hele community te kunnen bereiken en ook hulp te kunnen bieden buiten de grenzen van de provincie. We willen dit doen via diverse online-kanalen zoals sociale media (Facebook, Instagram, TikTok, …) en ook via nieuwsbrieven, blogs, flogs, getuigenissen, chatfunctie (met zowel professionelen als ervaringsdeskundige ouders en jongeren en een online kenniscentrum.
Samenwerking met hulporganisaties
DOEL
HULPORGANISATIES
DOEL
Bij de behandeling van een eetstoornis zijn er naast de ouders nog een aantal belangrijke partners zoals een psycholoog, diëtiste en kinderarts. Het team van Casana zal bij de invulling en uitoefening van het dagbehandelingstraject ook nauw met hen in verbinding staan en overleggen. Zo kunnen we steeds kort op de bal spelen, wat het herstelproces alleen maar ten goede zal komen.
HULPORGANISATIES
Hieronder een lijstje van andere interessante organisaties die jongeren en gezinnen versterken:
- ANBN: ANBN is een informatie- en ontmoetingsplaats voor iedereen met een eetstoornis. De werking wordt gedragen door ervaringsdeskundige ouders en jongeren. Ze hebben inloopmomenten en praatgroepen in verschillende steden in België.
- Eetexpert: het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen. Zij bieden verschillende vormingen aan voor hulpverleners, maar hebben ook draaiboeken gemaakt voor ouders.
- CAW: de Centra voor Algemeen Welzijnswerk kunnen helpen met alle vragen en problemen die met welzijn te maken hebben.
- JAC: waar het CAW zich inzet voor volwassenen, doet het Jongeren Advies Centrum dit voor jongeren. Jongeren kunnen bij hen terecht met alle vragen en moeilijkheden die ze ondervinden.
- Tele-onthaal: een luisterend oor voor iedereen met elke vraag.